Foto: Jon Buckle
Foto: Al Tielemans
Foto: Al Tielemans
Gullklubbens Historie
Gullklubben ble stiftet i 1986 på initiativ av Peder Lunde (seiling 1960) og Ivar Formo (langrenn 1976). I 2022 ble det enstemmig vedtatt å innlemme paralympisk vinnere i Gullklubben. Det offisielle navnet ble i 2022 forandret til: "Olympiske- og Paralympiske Vinneres Klubb"
Forberedelser og gjennomføring av De Olympiske Vinterleker på Lillehammer 1994 betydde mye for Gullklubben. Under en høytidelig seremoni i Oslo oktober 1991 ble samtlige medlemmer av Gullkubben utnevnt til «Ambassadører for Lillehammer OL» med H.M. Kong Harald som utdeler av de gjeve akkreditiver.
Underveis mot Lillehammer OL fikk de nye Olympiske Ambassadører ulike oppgaver og verv. I særdeleshet ble de offisielle åpninger av de Olympiske arenaene, samt den nasjonale fakkelstafetten «Morgedalsilden» viktige og synlige oppgaver for Gullklubbens medlemmer.
Under selve Lillehammer OL var Gullklubbens medlemmer svært synlige med ulike ansvarsfulle oppdrag. Det mest synlige var sannsynligvis tilknyttet medaljeseremoniene, der Gullklubbens OL ambassadører var med å dele ut medaljene.
Lillehammer Olympiske Organisasjonskomite LOOC hadde sørget for et eget innkvarteringsopplegg for Gullklubben under arrangementet. Det ble et sosialt hus med mange hyggelige og minneverdige opplevelser for samtlige som var med.
I perioden etter Lillehammer-OL ble aktivitetene i klubbens regi økt betraktelig. Med opprettelsen av Gullfondet og etablering av Gullstipendet ble nye milepæler i klubbens historie passert. Nå var Gullklubben blitt en konkret bidragsyter i det olympiske rekrutteringsarbeidet!
På samme måte ble det sosiale aspektet og formålet med klubben styrket. Det mest synlige «resultatet» var tradisjonen med å dra på Gullklubb tur. Det virkelige store startskuddet på tur-fronten var Gullklubbens reise til Svalbard september 1996. Med god drahjelp og bistand fra Flyselskapet Braathens dro en stor delegasjon til Svalbard. Skjebne og tilfeldigheter ville det slik at vår tur ble gjennomført under 14 dager etter den tragiske flyulykken på Operafjellet der et russisk fly av typen Tupolev styrtet og 160 russere omkom. Med Gullklubbens innsats ble en spontanaksjon iverksatt og en sjekk på NOK 200.000 ble overrakt de etterlatte etter ulykken på en felles kulturkveld i Longyearbyen kun to uker etter ulykken.
Gullklubben har senere arrangert flere turer for sine medlemmer:
I forbindelse med VM Nordiske Grener 2011 i Oslo ble samtlige invitert til en egen Gullklubb dag der de frammøtte fikk se Marit Bjørgen vinne 10 km klassisk distanse med påfølgende seiersseremoni og festmiddag.
Vinteren 2015 arrangerte Gullklubben et tilsvarende opplegg i forbindelse med Prøve-VM og World Cup i Skiskyting i Holmenkollen.
Gullklubben har deltatt på mange ulike andre arrangementer og deltatt på ulike prosjekter i mange ulike, idrettslige sammenhenger.